Bariéry rozvoje v Etiopii strukturální podmínky a strategie adaptace - Kuzmič, Michal (2013)
Diplomová práce Bariéry rozvoje v Etiopii: strukturální podmínky a strategie adaptace je případovou studií, která se zaměřuje na analýzu dopadů rizikových environmentálních faktorů na rozvoj Etiopie a na efektivitu přijatý adaptačních opatření. Práce vychází z upraveného výzkumného rámce Jareda Diamonda zaměřeného na studium kolapsu komplexních společností. Současný odborný diskurz environmentálních rizikových faktorů populačního růstu, deforestace a půdní degradace a variability klimatu je formalizován do podoby kauzálních modelů a rozšířen o aktuální statistická data. Práce dochází k závěru, že přijatá adaptační opatření na oficiální i komunitní úrovni mají pouze omezený efekt na eliminaci rizikových faktorů. Etiopie se s ohledem na závislost na každoroční humanitární pomoci dlouhodobě ocitá ve stavu analytického kolapsu. Pro překonání tohoto stavu je zapotřebí transformovat systém subsistenční zemědělské výroby.