Vývoj a perspektivy postavení USA jako světového hegemona - Nyklová, Hana (2013)
Práce zkoumá vývoj a perspektivy hegemonického postavení USA a analyzuje schopnost nejdůležitějších rivalů jim v jejich postavení konkurovat. První kapitola představuje základní teorii a historii s pojmem hegemonie související, druhá kapitola porovnává postavení a vliv USA a jejich vybraných konkurentů ve světovém hospodářství na základě jednotlivých atributů hegemonie a třetí kapitola zkoumá roli USD jako klíčové světové měny a možné alternativy současného uspořádání mezinárodního měnového systému.