Cestovní ruch v EU současné trendy - Jurištová, Lucia (2013)
Cílem této diplomové práce je analýza aktuálních trendů cestovního ruchu v Evropské unii. Dále pak také zjištění, které faktory ovlivňují jeho další vývoj, stejně jako predikce budoucích tendencí cestovního ruchu v EU. Práce se zároveň snaží odpovědět na vědecké otázky týkající se vlivu světové ekonomické a finanční krize na vývoj cestovního ruchu v jednotlivých regionech Evropské unie, konkrétních faktorů majících vliv na trendy cestovního ruchu v Evropské unii a činností orgánů Evropské unie na podporu pozitivního vývoje cestovního ruchu v Evropské unii. Práce je členěna do tří kapitol. První je teoreticky zaměřená a obsahuje definice pojmů souvisejících s cestovním ruchem, metodiku jeho výzkumu, jeho vývoj a ekonomický význam. Druhá se zaměřuje na pozici Evropské unie v problematice cestovního ruchu ve srovnání se světem i ostatními regiony, a zároveň na aktuální trendy v rámci jednotlivých regionů Evropské unie a jejich hlavních turistických destinací. Třetí kapitola pak analyzuje aktuální trendy včetně faktorů, které je mohou ovlivňovat. Dále pak obsahuje informace o činnostech orgánů Evropské unie na podporu cestovního ruchu v této oblasti, informace o udržitelném rozvoji cestovního ruchu v EU i konkrétní predikce budoucího vývoje cestovního ruchu v Evropské unii.