Komparace japonského a německého modelu kapitalismu - Mikešová, Veronika; Jiránková, Martina, 1967-; Žamberský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce se zabývá porovnáním japonského a německého modelu kapitalismu a hledáním odpovědi na otázku, zda se tyto dva modely vlivem globalizace sbližují či nikoli. Zkoumání je založeno na práci s historickými prameny, reporty mezinárodních organizací i článků publikovaných na internetu. První kapitola vymezuje pojem hospodářské politiky a globalizace a nastiňuje historický vývoj hospodářství Japonska a Německa. Druhá kapitola popisuje vývoj zmiňovaných států v meziválečném období. Ve třetí kapitole se blíže zaměřuji na druhou světovou válku a její vliv na ekonomiky obou států. Závěrečná kapitola sleduje vývoj od 70. let 20. století do současnosti. V závěru každé kapitoly uvádím základní rysy charakterizující obě ekonomiky ve zkoumaném období, z nichž v závěru zodpovídám výzkumnou otázku své práce.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses