Aktuální obchodně-politické směřování Kolumbie - Drbohlavová, Eva (2013)
Diplomová práce na téma Aktuální obchodně -- politické směřování Kolumbie se zabývá vývojem integrační politiky Kolumbie a jeho dopadu na národní hospodářství a zahraniční obchod. Důraz je kladen na analýzu Dohody o volném obchodu s USA a na vzájemnou obchodní výměnu a její vývoj. Spojené státy jsou nejdůležitějším obchodním partnerem Kolumbie, ale jejich role je klesající. První kapitola shrnuje ekonomický vývoj a konkurenční výhody v základních sektorech hospodářství. Největší část kapitoly je pak věnována těžebnímu průmyslu, protože tvoří největší položku kolumbijských exportů. Metoda druhé kapitoly spočívá v analýze a komparaci integračních aktivit Kolumbie s USA a ostatními světovými regiony (EU a Latinská Amerika). Praktická část zjišťuje názor kolumbijské podnikatelské veřejnosti na Dohodu o volném obchodu s USA a možnou hlubší integraci.