Analýza vývoja ekonomických vzťahov ČR s Poľskom - Fedor, Marek (2013)
Diplomová práca poukazuje na rozvoj česko-poľských obchodných vzťahov od vstupu oboch krajín do Európskej únie. Ponúka pohľad na aktuálny stav poľskej ekonomiky a na základe vývoja jednotlivých makroekonomických veličín porovnáva stav s českou ekonomikou. Analyzuje vývoj obratov obchodnej výmeny, ako aj príliv a odliv priamych zahraničných investícií medzi ČR a Poľskom. Predstavuje hlavné vývozné a dovozné artikle vo vzájomnom obchode. Zároveň vykresľuje vývoj ekonomických vzťahov z pohľadu kurzových zmien. Obsah práce je doplnený o pohľady zástupcov inštitúcií, ktoré sa podieľajú na tvorbe česko-poľských ekonomických i politických vzťahov. V závere práca poukazuje na ďalšie možnosti rozvoja spolupráce v jednotlivých odvetviach.