Využití moderních komunikačních technologií militantními islamisty - Hána, Lukáš; Peterková, Jana, 1971-; Havlová, Radka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Práce přistupuje k terorismu jako k formě komunikace. Útok nebo jiná teroristická činnost jsou způsoby šifrování sdělení, které má většinou za cíl šířit strach v řadách cílové veřejnosti. Pro efektivní šíření strachu teroristé využívají média nepřímo, pokud je sdělení šířeno jako obsah zpravodajství, nebo přímo prostřednictvím nových médií zejména internet a jeho možnosti, které umožňují nenákladnou tvorbu široce dostupného obsahu. Mezi médii a terorismem existuje symbióza. Teroristé vytvářejí poutavé události, které média přejímají a vytváří z nich zajímavé zprávy. Kvůli specifickým aspektům zpravodajství vzniká zkreslené vnímání reality, které nikdy nemůže odpovídat plně skutečnosti. S procesem mediální komunikace je spojeno mnoho sociálních a psychologických fenoménů, které většinou prospívají teroristickým záměrům, ale existují i takové, které naopak jdou proti nim. Práce analyzuje komunikační strategii militantních islámistů a soustředí se zejména na globální terorismus a Al-Káidu s jejími odnožemi.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses