Stagnace japonské ekonomiky a možnosti jejího řešení - Buchalcevová, Zuzana (2013)
Tato diplomová práce se věnuje dlouhodobé stagnaci japonské ekonomiky a možnostem jejího řešení. Cílem diplomové práce je navrhnout vhodné řešení dlouhodobé stagnace Japonska. První část práce popisuje jak teoretická východiska současné stagnace japonského hospodářství, tak východiska věcná. V rámci teoretických východisek uvádí do ekonomické teorie a objasňuje základní ekonomické principy, jejichž pochopení představuje nezbytný základ pro aplikaci těchto znalostí na reálnou ekonomiku. V rámci věcných východisek nastiňuje hospodářský vývoj Japonska od 2. poloviny 20. století až po současnost s důrazem na období "ztracené dekády" a přetrvávající stagnace, jehož analýza je stěžejní pro porozumění fungování japonské ekonomiky. Další část práce se zabývá příčinami "ztracené dekády" a přetrvávající stagnace japonské ekonomiky. Nejdříve nastiňuje teoretická východiska příčin dlouhodobé stagnace s důrazem na hospodářskou politiku jako klíčový instrument ovlivňující reálnou ekonomiku. Poté se zaměřuje na analýzu příčin dlouhodobé stagnace ekonomiky Japonska obsahující konfrontaci subjektivního rámce vybraných příčin. Závěrečná část práce, v níž spočívá hlavní vlastní přínos autorky, se věnuje možnostem řešení dlouhodobé stagnace japonské ekonomiky. Nejprve uvádí přehled existujících řešení dlouhodobé stagnace Japonska. Poté představuje již samotný návrh řešení dlouhodobé stagnace japonské ekonomiky z pohledu autorky včetně konkrétních opatření k nastartování ekonomického růstu.