Analýza využívání ICT v procesu vzdělávání na základních školách - Hanusová, Lucie; Basl, Josef, 1961-; Fortinová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce se zaměřuje na prostředky ICT, jejich využití v edukačním prostředí základních škol a vliv na vzdělávací proces. Teoretická část práce seznamuje čtenáře s pojmem informační gramotnost, s názory, koncepcemi a vládním postojem k ICT ve vzdělávání v průběhu let. Za zaváděním i využíváním ICT ve vzdělávání stojí řada možných důvodů, které se práce snaží zachytit spolu s jejich výhodami či nevýhodami. Dále se kapitoly této části zabývají metodami výuky, vývojem moderních didaktických prostředků, z nichž jsou vybrány a popsány ty nejvýznamnější pro dnešní dobu a závěr patří možnému budoucímu vývoji moderních technologií ve vzdělávacím procesu. Následuje část, která představuje několik vybraných studií realizovaných na školách v zemích EU. Výzkumy se zabývají implementací ICT do procesu vzdělávání a vlivem moderních technologií na vzdělávání a učení. Tato kapitola studie stručně interpretuje, seznamuje s jejich dosaženými výsledky a vyzdvihuje významná zjištění a doporučení. Na počátku empirické části je popsána realizace vlastního výzkumného šetření, která seznamuje s metodikami, cíli práce a stanovenými hypotézami. Tento hlavní úsek práce se zabývá analýzou využívaných moderních technologií a jejich vlivem na vzdělávací proces. Čtenářům jsou předloženy dosažené výsledky na základě vyhodnocení poznatků z řízených rozhovorů a dotazníkových šetření. Nakonec práce vyhodnocuje stanovené hypotézy a shrnuje celkový pohled na danou problematiku. Cílem této práce je přiblížení problematiky zavádění a využívání moderních technologií ve vzdělávacím procesu a analýza současného vlivu ICT na vzdělávání na vybraných základních školách.
Vedoucí práce: Josef Basl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses