Obchod s drogami v Latinské Americe - Drozdková, Markéta (2013)
Tato diplomová práce komplexně analyzuje vývoj obchodu s drogami v Latinské Americe a v Kolumbii, popisuje příčiny a trendy jeho vývoje. Rovněž se zaměřuje na hodnocení jednotlivých protidrogových strategií aplikovaných v Kolumbii. Prví část práce popisuje globální charakter trhu s drogami a blíže charakterizuje trh s kokainem v Latinské Americe. Druhá část je věnována Kolumbii a historickému vývoji obchodu s drogami v této zemi. Obsahuje rozbor aktérů působících na poli obchodu s drogami a analyzuje jejich postavení. Také popisuje protidrogové strategie realizované na území Kolumbie. Poslední část je analýzou důsledků těchto strategií, především Plánu Kolumbie. Je v ní nastíněná současná situace v Kolumbii a možné alternativní scénáře řešení problému s nelegálním obchodem s drogami.