Veřejná podpora aplikovaného výzkumu a vývoje z pohledu vybraného podnikatelského subjektu - Novák, Karel (2013)
Práce analyzuje příčiny státních zásahů do tržního prostředí a nebezpečí s nimi spojené a to zejména státní podporou v oblasti výzkumu a vývoje. Existuje několik typů této podpory, každá z nich má své přínosy na jedné straně a vyvolává dodatečné náklady na straně druhé. Práce hodnotí přínosy jednotlivých způsobů státní podpory výzkumu a vývoje z pohledu Výzkumného ústavu organických syntéz a.s. a náklady, které se získáním této podpory souvisí. Na případu daného podnikatelského subjektu je provedena ekonomická analýza umožňující stanovit rozhodovací pravidlo pro využití nejvhodnějšího druhu státní podpory. Zároveň jsou popsány možnosti vedoucí k zvýšení efektivnosti získávání státní podpory