RFID a sledování přepravy nebezpečného nákladu v silniční dopravě - Fiala, Lukáš; Gála, Libor, 1965-; Vašíček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce zkoumá možnosti zavedení telematického systému pro sledování silničních vozidel přepravujících nebezpečný náklad přes území České republiky, za účelem poskytnutí relevantních informací složkám Integrovaného záchranného systému v případě dopravní nehody takového vozidla. Cílem této práce je prozkoumat, jak by se v systému sledování nebezpečných zásilek mohla uplatnit technologie radiofrekvenční identifikace (RFID), a posoudit varianty jejího nasazení z pohledu splnění informační potřeby složek Integrovaného záchranného systému, investičních a provozních nákladů, složitosti potřebného informačního systému a procesních dopadů na zainteresované strany. Přínos spatřuji v tom, že se práce nezabývá pouze technickými aspekty řešení, ale posuzuje jednotlivé varianty i z hlediska investičních nákladů, složitosti potřebného informačního systému, a procesních a ekonomických dopadů na dopravce a přepravce. V práci je stručně popsána současná právní úprava přepravy nebezpečných věcí, existující procesy přepravy a odstraňování následků dopravních nehod a subjekty, kterých se problematika týká. Následně je porovnáno několik variant implementace systému sledování nebezpečných zásilek.
Vedoucí práce: Libor Gála
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses