Vzájemný vztah a návaznost vzdělávání a trhu práce v ČR, případová studie Kolínsko - Kottnauerová, Šárka (2013)
Diplomová práce je zaměřena na průzkum vzájemného vztahu a návaznosti vzdělání a trhu práce na základě analýzy odborných zpráv a publikací. Práce odůvodňuje význam podpory vzdělávání s odkázáním na Strategii celoživotního učení ČR jako základního dokumentu pro oblast vzdělávání. Cílem práce je definovat a navrhnout možná opatření, která by vedla ke zlepšení současné situace ve vzdělávání v ČR v porovnání se zeměmi OECD, k větší spokojenosti studentů s kvalitou vzdělání a k dokonalejší přípravě studentů na budoucí povolání. Tato opatření jsou definována jak pro celou ČR, tak konkrétně pro Středočeský kraj s důrazem na okres Kolín. Poznatky z rozboru strategických dokumentů týkajících se vzdělávání jsou použity k návrhu možných doporučení pro připravovanou Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2020. Záměrem práce je nabídnout návrhy, které by mohly poskytnout zlepšení nedostatků současných strategických a koncepčních dokumentů a přispět tak ke zlepšení celkové úrovně vzdělání. Teoretická část diplomové práce je orientována na základní pojmy a východiska v oblasti vzdělávání, na popis českého vzdělávacího systému, na rozbor jeho současného stavu a regionální rozdíly vzdělávací struktury krajů. Dále je zaměřena na vzdělanostní strukturu populace ČR a její regionální disparity. Při průzkumu vzájemné souvislosti vzdělání a trhu práce je posouzena návaznost Strategie regionálního rozvoje 2014-2020 a Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020. Praktická část je věnována popisu a vyhodnocení stavu vzdělávací soustavy Středočeského kraje se zaměřením na Kolínsko. Doporučení pro okres Kolín vycházejí z celkové charakteristiky situace na trhu práce v okrese, z vývoje počtu uchazečů o zaměstnání a z analýzy skupiny obyvatel ohrožené nezaměstnaností v okres