Evropeizace imigrační politiky České republiky - Janáčková, Kateřina; Druláková, Radka, 1973-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce analyzuje imigrační politiku České republiky z pohledu teorií evropeizace. První kapitola poskytuje teoretické východisko pro následnou analýzu. Zabývá se konceptem evropeizace a jejími možnými významy, pozornost je věnována zejména tzv. evropeizaci shora a specifikům tohoto procesu ve státech střední a východní Evropy. Druhá kapitola poskytuje přehled vývoje přistěhovalecké politiky Evropské unie od prvních společných opatření v této oblasti v 80. letech 20. století do současnosti. Ve třetí kapitole je obdobně pojednáno o imigrační politice České republiky, přičemž tato je zkoumána od 90. let minulého století, kdy se u nás přistěhovalectví objevilo jako nový fenomén. Poslední kapitola poskytuje analýzu české přistěhovalecké politiky ve srovnání s děním na evropské úrovni a na základě teoretických koncepcí uvedených v první kapitole hodnotí procesy evropeizace v této oblasti.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses