Nástroje pro Big Data Analytics - Miloš, Marek (2013)
Tato práce se zabývá oblastí práce s daty označovanou jako Big Data. V práci je definován samotný pojem Big Data a důvody potřeby vzniku Big Data nástrojů z důvodů rostoucích požadavků na zpracování dat a datovou analýzu. V práci jsou dále popsány technické aspekty některých Big Data nástrojů a stručný přehled trhu a nejvýznamnějších dodavatelů Big Data nástrojů založených na Apache Hadoop. V praktické části je provedena analýza dat ze sociální sítě Twitter za pomoci Apache Hadoop a vizualizačního nástroje Tableau.