Kritické zhodnocení odolnosti metod pro získávání znalostí z databází vůči nekvalitním datům - Šotlík, Jakub (2013)
Tématem diplomové práce je kritické zhodnocení vlivu nekvalitních dat na metody dobývání znalostí z databází. Jako představitel nekvalitních dat byla vybrána vlastnost dat nazývaná datová úplnost, která sleduje neúplná datam také známá jako chybějící data. Práce se rovněž zabývá vlastnostmi neúplných dat a příčinami jejich vzniku. Metody, které jsou v této práci testovány, byly vybrány na základě jejich popularity, zjištěné ze zveřejněných průzkumů. Dle popularity byly vybrány metody rozhodovacích stromů, shlukovací metody, metody lineární a logistické regrese, neuronové sítě a Support Vector Machine. Pro tyto metody je zjišťováno, jak se s neúplnými daty vypořádávají. Metody byly otestovány dle navržených testovacích metodik. Byly použity čtyři různé testovací metody. Testování proběhlo celkem na 11 datových setech. Práce popisuje průběh měření a vyhodnocuje dosažené výsledky.