Kritické zhodnocení odolnosti metod pro získávání znalostí z databází vůči nekvalitním datům - Šotlík, Jakub; Pejčoch, David; Šimůnek, Milan, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tématem diplomové práce je kritické zhodnocení vlivu nekvalitních dat na metody dobývání znalostí z databází. Jako představitel nekvalitních dat byla vybrána vlastnost dat nazývaná datová úplnost, která sleduje neúplná datam také známá jako chybějící data. Práce se rovněž zabývá vlastnostmi neúplných dat a příčinami jejich vzniku. Metody, které jsou v této práci testovány, byly vybrány na základě jejich popularity, zjištěné ze zveřejněných průzkumů. Dle popularity byly vybrány metody rozhodovacích stromů, shlukovací metody, metody lineární a logistické regrese, neuronové sítě a Support Vector Machine. Pro tyto metody je zjišťováno, jak se s neúplnými daty vypořádávají. Metody byly otestovány dle navržených testovacích metodik. Byly použity čtyři různé testovací metody. Testování proběhlo celkem na 11 datových setech. Práce popisuje průběh měření a vyhodnocuje dosažené výsledky.
Vedoucí práce: David Pejčoch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses