Vedou intervence na trhu práce k lepším ekonomickým výsledkům - Kremín, Jan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Nohál, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato diplomová práce se zabývá 2 intervencemi na trhu práce. První z nich je zaměřena na minimální mzdu, která podle většiny ekonomů zvyšuje míru nezaměstnanosti zejména mezi mladými pracovníky. Tato práce poskytuje analýzu poměru minimální mzdy k té průměrné s mírami nezaměstnanosti různých věkových skupin v zemích OECD. Výsledky se ve zkoumaných státech značně liší, ale průměrně lze říci, že vysoký podíl minimální mzdy k průměrné má negativnější dopad na míru nezaměstnanosti ve věkové skupině 15 --24 let. Druhou intervencí je průběžný penzijní systém. Jsou porovnány výhody a rizika obou hlavních penzijních systémů (PAYG a fondový systém). Největší pozornost je upřena na výnosnost těchto systémů. V ČR se mezi léty 1995 -- 2012 ukázal jako více ziskový fondový systém u 8 z 9 penzijních fondů. Budoucí ziskovost bude záviset na vývoji počtu obyvatel a technologickém pokroku.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses