eGovernment a otevřená data ve veřejné správě ČR - Jedličková, Marta (2013)
Tato práce se zabývá problematikou eGovernmentu a otevřených dat v České republice a v zahraničí. Dělí se na čtyři hlavní části. První se věnuje eGovernmentu v České republice, historii jeho vývoje, současnému stavu a jeho nejbližší budoucnosti v podobě aktuálních strategií a akčních plánů, které vláda projednává nebo již schválila. Druhá část se zabývá porovnáním eGovernmentu ČR s ostatními zeměmi EU podle různých indexů vyspělosti a pak s Velkou Británií podle úrovně pokrytí služeb. Třetí část se zabývá charakteristikou a vlastnostmi otevřených dat. Součástí je porovnání otevřených dat ve Velké Británií, porovnání aktivit v ČR s EU a jaké omezení a rizika s sebou otevřená data nesou pro zvážení při dalším rozvoji. Poslední část je zaměřena na návrh metodiky při analýze a výběru dat pro publikování ve formátu otevřených dat včetně její aplikace a ověření správnosti na jednom subjektu veřejné správy. Prvním z hlavních cílů je vymezit oblast otevřených dat ve vztahu k eGovernmentu. Dalším cílem je analyzovat rizika a omezení v oblasti zveřejňování dat veřejné správy ČR ve formátu otevřených dat. Třetím cílem je navrhnout metodické postupy řešení publikace otevřených dat veřejné správy. Posledním cílem je ověření navržených metodických postupů v oblasti publikace dat veřejné správy. Těchto cílů bylo dosaženo studiem velkého množství informačních zdrojů, diskuzemi s odborníky na daná témata a podrobnou analýzou současného stavu v konkrétním subjektu veřejné správy. Přínosem této práce je především ucelený pohled na eGovernment a otevřená data, včetně posouzení aktuálního stavu v kontextu ostatních zemí EU, a v navržení a ověření metodického rámce při analýze a výběru dat v oblasti publikace otevřených dat veřejné správy.