Analýza virtuální měny Bitcoin - Huřťák, Petr (2013)
Řešená oblast této práce je virtuální měna Bitcoin, a to převážně transakce bitcoinů a jejich vlastnosti jako rychlost, bezpečnost či náklady na poplatky s nimi spojenými. Hlavní cíle této práce jsou tři, prvním je analýza možností nákupu bitcoinů v české republice. Druhým z nich je srovnání Bitcoin transakcí s běžnými platebními metodami jako jsou bankovní transakce, platba kartou či přes PayPal. Posledním cílem je analýza vývoje počtu obchodníků, které přijímají bitcoin jako jednu z platebních možností a zjištění trendu z těchto dat. Struktura práce je dělena do části teoretické a části praktické. V teoretické části jsou popsány základy kryptografie, které jsou nezbytné pro pochopení fungování Bitcoinu, a také to jakým způsobem Bitcoin funguje. Část praktická se zabývá splněním zadaných cílů, mimo to se také zaměřuje na porovnání Bitcoin klientů a vyvozuje závěry o tom, které z nich jsou vhodné pro běžné uživatele. Přínosem této práce je analýza možností nákupů bitcoinů v české republice, srovnání Bitcoin transakcí s transakcemi běžných platebních metod, jak z hlediska poplatků ale i z hlediska časového, a analýza trendu vývoje podniků přijímajících bitcoin.