Jak informatika, věda a technologie ovlivní naši společnost - Marek, Filip; Pavlík, Ján, 1956-; Sigmund, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce "Jak informatika, věda a technologie ovlivní naši společnost" se zabývá často přehlíženým tématem vlivu technologií na společnost. V práci jsou rozebrány mnohé pozitivní a negativní aspekty technologického pokroku. Popisovány jsou hrozby jak sociální závislosti na strojích, tak i postupné odsouvání lidí z pracovních pozic. Stávající systém kapitalismu se pod tímto technologickým náporem destabilizuje a hrozí možná i jeho zhroucení. Otázkou zůstává, zdali existuje nějaký jiný systém, který by umožnil méně problematickou absorpci nových technologií, resp. i samotné přežití naší civilizace. K této problematice se vyjadřují četní futurologové, ekonomové, sociologové, psychologové a architekti; někteří se také snaží načrtnout rysy návrh budoucího systému, který hrozby kolapsu civilizace dokáže odvrátit. Nicméně každý z nich má svoji vlastní vizi, a tak pracují převážně samostatně na svých projektech nového světa; jejich vize mají závažné nedostatky nebo nejsou promyšlené ve všech ohledech. Úkolem práce je pokus o alespoň předběžné sjednocení těchto vizí a navržení realistické varianty dalšího vývoje společnosti; metodickým přístupem je zkoumání vnitřní konzistence zkoumaných koncepcí a hledání možností jejich uvedení do vzájemného souladu.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses