Aplikace metrik datové kvality v pojišťovnictví - Kludský, Vojtěch (2013)
Práce se zabývá problematikou zjišťování a řízení kvality informací v souvislosti se zaváděním regulačního opatření Evropské unie Solvency II v oblasti pojišťovnictví. První část práce představuje úvod do teorie kvality informací; vedle obecných informačně-technologických principů, důvodů a důsledků nízké kvality informací představuje různé konceptuální pohledy na problematiku, nejčastěji identifikované dimenze kvality a základní principy konstrukce kvalitativních metrik. V druhé části jsou představeny určité obecné vlastnosti pojišťovnictví jako odvětví a povaha opatření Solvency II. Následně jsou podrobněji popsáný požadavký kladené Solvency II na pojišťovací a zajišťovací subjekty z hlediska nároků na data, tj. zastoupení hlediska kvality v datových požadavcích, informační potřeba vznikající z nově zaváděných procesů a povinnosti poskytovat určité informace regulačním orgánům a veřejnosti. Je připojen přehled analýz připravenosti odvětví na vstup Solvency II v platnost. V třetí části je navržena soustava metrik pro měření kvality informací využívaných pojišťovnou ke kompletaci výkazů (adresovaných regulátorovi nebo veřejnosti), které jsou v Solvency II předepsány. Některé z metrik jsou posléze použity k posouzení, nakolik veřejné výkazy (výroční zpráva) vybrané pojišťovny z České republiky odpovídají požadavkům těchto výkazů. Některé další metriky jsou aplikovány na soubory vygenerovaných dat za účelem demonstrace jejich chování a specifik.