Porovnanie PHP frameworkov Symfony 2 a Zend Framework 2 - Koščo, Ján (2013)
Diplomová práca sa zaoberá porovnaním dvoch webových aplikačných frameworkov jazyka PHP. Cieľom práce je poskytnúť komplexný pohľad na možnosti, rozdiely a výhody zvolených frameworkov. Hlavným zdrojom pre porovnávanie sú ukážkové webové aplikácie. Pre komplexné porovnávanie boli zvolené rozličné kritéria, ktoré analyzujú ich vlastnosti. Tieto kritéria sú rozdelené do piatich celkov. Podpora technológií skúma kompatibilitu frameworku pre rozličné verzie platformy. Najdôležitejšou a najrozsiahlejšou kategóriou je vývoj aplikácií. Táto kategória rozoberá najčastejšie úlohy pri tvorbe webových aplikácií a spôsoby ako k nim pristupujú jednotlivé frameworky. Ďalšími kategóriami sú návrh a architektúra frameworku, testovanie a všeobecná podpora pre vývojárov. Posledné zo spomínaných kritérií analyzuje online a offline zdroje informácií, ktoré slúžia na naučenie sa základom frameworku, ale taktiež pokročilým technikám jeho využitia. Výsledky porovnania vyššie uvedených kritérií, by mali pomôcť vývojárom pri výbere moderného webového frameworku pre vývoj aplikácií na platforme PHP.