Vývoj komoditní a teritoriální struktury exportu Slovenska v závislosti na vstupu do Evropské unie - Ševčíková, Magda (2013)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem teritoriální a komoditní struktury exportu Slovenska v závislosti na vstupu do Evropské unie. Po vstupu Slovenska do EU a přijetí společné měny euro se měl potvrdit předpoklad, že export Slovenska bude více teritoriálně zaměřen na země EU. Toto tvrzení nebylo prokázáno, teritoriální struktura vykazuje setrvalou tendenci. V práci se mi podařilo potvrdit hypotézu, že komoditní struktura exportu je příliš jednostranně zaměřena na automobilový průmysl a tím náchylná k udeření vnějšího šoku. K tomu mi sloužily data slovenského statistického úřadu a jiných mezinárodních institucí, jako je WTO, EU a OSN.