Stav integračního procesu v ESVO a postupná integrace ESVO do EU - Pašková, Karolína (2011)
Diplomová práce se zabývá Evropským sdružením volného obchodu a jeho postupným integračním začleňování do EU. Jak ESVO tak EU vznikli v poválečné Evropě s cílem hospodářské prosperity skrze vzájemnou kooperaci členských států, což později vyústilo i ve vzájemnou spolupráci obou celků a postupnému přičleňování ESVO k EU. První kapitola rozebírá okolnosti vývoje ESVO a EHP do roku 2001. Druhá kapitola rozebírá vliv revize zakládací smlouvy na vztah Švýcarska k ostatním členům ESVO, úroveň spolupráce dosaženou v rámci EHP a současný vztah Švýcarska k EU. Třetí kapitola nastiňuje možnosti dalšího vývoje ESVO a EHP a shrnuje současné postoje jednotlivých členů ESVO k dalšímu prohlubování vzájemných vztahů.