Monetární politika USA od 90. let do současnosti v národním a světovém kontextu - Narmukhamedova, Dina (2011)
Diplomová práce se zabývá monetární politikou prováděnou centrální bankou Spojených států Federálním rezervním systémem (Fed) od 90. let minulého století do současnosti. Cílem této práce je posouzení vlivu měnové politiky Fedu především na americkou a také na světovou ekonomiku v uvedeném časovém rozmezí. První kapitola pojednává o obecné teorii fungování centrální banky, její struktuře a historii. Další kapitoly jsou věnovány popisu ekonomické situace v USA v jednotlivých dílčích obdobích a analýze kroků a postupů americké centrální banky v reakci na tyto události. Poslední kapitola pojednává o finanční krizi posledních let, včetně možných příčin a důsledků, se zaměřením na hlavní opatření Fedu ve snaze zmírnit nastupující krizi a dále na současný vývoj ve Fedu.