Systém hodnocení zaměstnanců v organizaci - Drahokoupil, Tomáš; Stříteský, Marek; Dvořáková, Miroslava; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Cílem práce je zrevidování systému hodnocení v konkrétní organizaci, v případě zjištění nedostatků navrhnout účinné řešení k jejich odstranění. V teoretické části je vymezen význam hodnocení zaměstnanců, jeho vazby na ostatní personální procesy, požadavky na systém, obsah, kritéria, metody hodnocení, klasifikaci pracovního výkonu a implementaci nebo znovu zavádění systému hodnocení do firmy. Tato část navrhuje teoretický postup a upozorňuje na časté chyby při hodnocení. V praktické části je charakterizována konkrétní firma, je provedena analýza stávajícího systému hodnocení. A na základě výsledků analýzy je systém hodnocení popsán do podnikové směrnice dle norem ČSN EN ISO 9001 a ČSN P ISO/TS 16949. Systém hodnocení je navázán na bonusový systém firmy. Vyústěním autorovy práce je proškolení hodnotitelů a úprava hodnotících formulářů, tak aby byly naplněny potřeby organizace. Výstupem práce jsou rozsáhlé přílohy, které přináší konkrétní návrhy ověřené praxí.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses