Vliv informatizace na vývoj v konkrétním sociálně ekonomickém prostředí - Fučík, Ivan (2013)
Tato bakalářská práce analyzuje vliv informatizace na vývoj v konkrétním sociálně ekonomickým prostředím. Je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části je teoreticky vymezen pojem sociálně ekonomického prostředí jako přirozeně se vyvíjecího systému tvořeného živými a neživými prvky s jejich vztahy a vlivem, kterým na sebe prvky působí, v závislosti na znalostech a struktuře dat. Dále zjišťuje reálnou podstatu a příčinu vzniku tohoto vlivu od počátku informatizace až do současnosti. V druhé části je využita tato teoretická definice k analýze informačního systému společnosti zaměřené na poradenství. Je zde zkoumán vztah tohoto informačního systému a jeho uživatelů za účelem formulace dopadu na obě strany a zjištění, jak tento dopad ovlivňuje další vývoj celého systému.