Štrukturálne fondy EÚ - Pikulová, Barbora (2013)
Je významné postavenie štrukturálnych fondov v štruktúre výdavkov rozpočtu EÚ adekvátne? Hlavným cieľom práce je analyzovať význam a potenciál štrukturálnych fondov EÚ, so zameraním sa na ich úlohu od začiatkov ekonomickej integrácie Európskeho spoločenstva až po súčasnosť, a tým zodpovedať na vyššie položenú otázku. Diplomovú prácu tvorí päť kapitol. Prvá kapitola sa venuje historickej genéze rozvoja štrukturálnych fondov v troch etapách paralelne s prehlbovaním a rozširovaním európskej integrácie. Druhá kapitola je zameraná na analýzu ekonomických aspektov pôsobenia štrukturálnych fondov. Skrytému potenciálu štrukturálnych fondov je venovaná tretia kapitola. Obsahom štvrtej kapitoly je prípadová štúdia a komparácia pôsobenia štrukturálnych fondov vo Francúzsku a v Českej republike. Piata kapitola sa venuje budúcemu programovému obdobiu 2014-2020. Na záver, na základe zistení z minulého vývoja štrukturálnych fondov, empirických skúseností ich pôsobenia v dvoch krajinách - Francúzska a Českej republiky a v kontexte súčasnej hospodárskej situácie a euroskepticizmu, prognózujeme budúci význam štrukturálnych fondov v procese európskej integrácie a ich udržateľnosť.