Osudy českých podniků zprivatizovaných v 1.vlně kupónové privatizace - Hlaváček, Jiří (2012)
Diplomová práce mapuje osudy českých podniků, které byly privatizovány v 1. vlně kuponové privatizace. Vývoj je zobrazen ve čtyřech průřezových letech do roku 2010. Tímto směrem a v takovém rozsahu se první vlnou kuponové privatizace nikdo dosud nezabýval. Cílem práce je identifikovat počet společností, které přežily do dnešní doby, případně způsob jejich zániku, a vlastnickou strukturu s primárním zaměřením na získání majoritního akcionáře, který může zajistit stabilní vedení společnosti. Druhá oblast je zaměřena na vývoj obchodování s akciemi jednotlivých společností na českém kapitálovém trhu a rozsáhlé ukončování veřejné obchodovatelnosti především v druhé polovině 90. let. Poslední ucelená část se zaměřuje na hospodaření jednotlivých podniků pohledem finanční analýzy, a následné srovnání vývoje v jednotlivých odvětvích. Po vyhodnocení 1. vlny kuponové privatizace je provedeno stručné srovnání s vývojem společností privatizovaných ve 2. vlně, přičemž výsledky jsou si v mnohém podobné.