Proces tvorby klimatické politiky EU - Havlíčková, Lenka (2013)
Diplomová práce se zabývá rozhodovacími procesy v EU, které aplikuje na politiku na ochranu klimatu. Zkoumá, jakým způsobem se vytvářejí v EU klimatická opatření, která jsou často přejímána z mezinárodní úrovně. Charakterizuje v obecné rovině legislativní proces v EU a vývoj mezinárodní a evropské klimatické politiky. Součástí práce je případová studie o schvalování návrhu o využívání půdy, změny ve využívání půdy a lesnictví (LULUCF), na němž demonstruje proces tvorby klimatické politiky.