Jižní křídlo EU a regionální politika - Brožová, Jana (2013)
Cílem této diplomové práce je analyzovat evropskou politiku hospodářské a sociální soudržnosti v jižních zemích Evropy z pohledu její efektivity a úspěšnosti. Smysl regionální politiky spočívá v posílení soudržnosti (koheze) skrze snižování rozdílů v socioekonomické úrovni jednotlivých členských zemí EU a jejich regionů. Významná položka v rozpočtu Evropské Unie alokovaná na výkon regionální politiky potvrzuje její důležitost. Státy jižní Evropy (konkrétně Portugalsko, Španělsko, Itálie a Řecko) mají dlouholetou zkušenost s implementací této politiky a tak lze na jejich příkladu hodnotit účinnost prováděných opatření. Výsledkem práce jsou potenciální doporučení na národní a evropské úrovni vedoucí ke zvýšení efektivity kohezní politiky.