Analýza ekonomiky Ruské federace - Počárovská, Alena; Jeníček, Vladimír, 1932-; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato diplomová práce si klade za cíl poskytnout souhrnný pohled na ekonomiku Ruské federace, poukázat na její silné a slabé stránky a ohodnotit její konkurenceschopnost v kontextu se zásobami ropy a zemního plynu. K tomuto účelu je práce rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá makroekonomickou analýzou ruské ekonomiky a hodnocením její výkonnosti, zejména po roce 2000 a v souvislosti s globální finanční a ekonomickou krizí v roce 2008. V další kapitole je analyzován energetický průmysl země, jeho problémy a perspektivy, vliv na hospodářský růst a dopady nedostatečné diverzifikace a závislosti na exportu surovin na ekonomiku. Jádrem této práce je poslední kapitola, která se snaží identifikovat ruský potenciál ve vztahu ke konkurenceschopnosti, ohodnotit stupeň jeho využití, navrhnout řešení a reformy nutné ke zvýšení konkurenceschopnosti a zajištění udržitelného růstu nezávislého na cenách surovin. Na závěr jsou představeny možné perspektivy vývoje Ruska do roku 2030. Analýza konkurenceschopnosti je založena na metodice Světového ekonomického fóra a na Globálním indexu konkurenceschopnosti.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses