Potenciál technických památek pro cestovní ruch České republiky - Křížová, Andrea (2013)
Stěžejním tématem diplomové práce jsou technické památky a jejich využití v oblasti cestovního ruchu. Práce je rozdělena do pěti částí. První část se věnuje obecnému vymezení cestovního ruchu a současnému stavu cestovního ruchu v České republice. Následující kapitoly se věnují problematice lokální a regionální kultury a památkové ochraně v České republice. Čtvrtá kapitola se zaměřuje na technické památky. Najdeme zde definici a členění technických památek, či vysvětlení pojmu konverze ve smyslu využití technické památky k novému účelu. Na vybraných kulturních památkách technického charakteru v České republice je pak provedena SWOT analýza potenciálu technických památek pro rozvoj cestovního ruchu. Praktickou částí je zpracování vlastního návrhu konverze Nákladového nádraží Žižkov v Praze. Cílem projektu je vytvořit místo vhodné jak pro volnočasové aktivity obyvatel Žižkova, tak i pro aktivity potenciálních návštěvníků. Vhodné využití areálu bude mimo jiné vyplývat i z dotazníkového šetření.