Kandidátske krajiny EU zhodnotenie prípravy na pristúpenie - Zajoncová, Veronika (2013)
Práca popisuje proces rozširovania ES / EÚ, s akcentom na okolnosti, ktoré prístupový proces ovplyvňujú, a to na príklade súčasných kandidátskych štátov (Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónska, Islandu, Čiernej Hory, Srbska a Turecka) a novo vstupujúceho štátu Chorvátska. Práca je rozdelená do troch kapitol, prvá kapitola popisuje základné informácie o jednotlivých fázach procesu. Druhá kapitola sa zaoberá analýzou už uskutočnených rozšírení. Tretia kapitola sa už venuje súčasným kandidátskym štátom, charakterizuje ich z politicko-ekonomického hľadiska a analyzuje súčasný stav prístupového procesu. Časť tretej kapitoly predikuje možný budúci vývoj a dátum vstupu kandidátskych krajín do EÚ.