Vývoj švýcarské ekonomiky v letech 2007 až 2012 v kontextu světové hospodářské krize. - Buřič, Vojtěch; Karpová, Eva; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Předmětem této diplomové práce je analýza vývoje švýcarské ekonomiky na začátku třetího tisíciletí s důrazem na období od roku 2007, kdy vypukla hospodářská krize na finančních trzích Spojených států amerických a postupně se rozšířila téměř do všech částí globalizovaného světa. Práce je rozdělena do tří kapitol a první kapitola charakterizuje Švýcarsko z geografického, demografického, politického, historického i ekonomického hlediska. Druhá kapitola se věnuje specifikům švýcarské ekonomiky a rozboru základních makroekonomických ukazatelů v období 2007-2012. Mezi nejvýznamnější ukazatele patří hrubý domácí produkt, míra inflace a míra nezaměstnanosti, z pohledu vnitřní ekonomické rovnováhy je čtenáři popsán vývoj veřejných financí a z pohledu vnější ekonomické rovnováhy je v práci zkoumána platební bilance, zahraniční obchod a investiční pozice země. Třetí kapitola práci uzavírá podrobnější deskripcí průběhu hospodářské krize a důsledků na švýcarskou ekonomiku a perspektivami do budoucna.
Vedoucí práce: Eva Karpová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses