Charter Cities - ostrovy prosperity s importovaným právnym systémom? - Beník, Miroslav; Šíma, Josef, 1972-; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Ak uvažujeme rôzne koncepty zlepšenia správy územia, môžeme rozlíšiť dva hlavné prúdy ekonómie verejnej voľby. Neoklasická analýza poskytuje statický pohľad na konkurenciu medzi vládami, kde je hlavným motívom voľný výber a tzv. voľba nohami. Dynamický pohľad dopĺňa chápanie konkurencie ako znalosti generujúci proces a produktovú diferenciáciu. Cieľom práce je zhodnotiť projekt Charter Cities z pohľadu statickej a dynamickej konkurencie vo vládnom sektore a jeho potenciál pri difúzii pravidiel do hostiteľskej krajiny. Osídľovanie oceánov sa môže zdať utopické, ale realizácia tohto zámeru by významne riešila problémy nákladov výberu a diferenciácie vlád. Keďže na prvý pohľad sa koncepty líšia, účelom práce je aj porovnanie listinných miest s mestami na mori z hľadiska ich podstaty, rizík a konečnej aplikovateľnosti v praxi. Treťou, nám bližšou formou aktivizmu je decentralizácia štátnej správy a presun kompetencií na súkromné komunity. Keďže trh vlád tvorí 30% svetového HDP a je extrémne uzavretý a rezistentný voči zmene, je namieste porovnať tri formy inštitucionálnej zmeny, identifikovať za akých podmienok a v akom časovom horizonte sú uskutočniteľné a vymedziť ich význam s ohľadom na ich špecifický charakter.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses