Analýza vývoje státního rozpočtu České republiky od roku 1993 do současnosti - Ďoubal, Jakub (2013)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj státního rozpočtu České republiky od roku 1993 do současnosti, zejména z hlediska plnění přijatých rozpočtů, úspěšnosti reformních opatření a vzrůstajícího zadlužení. Z národohospodářského hlediska představuje plnění stanovených rozpočtů v posledních dvaceti letech významný problém a dílčí reformní opatření přijatá k řešení rozpočtových deficitů se ukazují být neúčinná. Česká republika se podobně jako většina ostatních zemí Evropské unie potýká s vysokým a rostoucím veřejným dluhem, který oproti očekávání rostl i v době konjunktury a který je nutné stanovováním účinných úsporných opatření snižovat. V teoreticko-metodologické části jsou charakterizovány odborné termíny týkající se veřejných financí a ekonomické teorie dotýkající se řešené problematiky, jako například teorie veřejných financí, státního rozpočtu, rozpočtového deficitu, státního dluhu a daní. V práci se potvrdila funkčnost několika popisovaných teorií, zejména teorie volebního cyklu a teorie Lafferovy křivky zdanění. V praktické části je zkoumán vývoj legislativy řešené oblasti a daňových sazeb, analyzován vývoj příjmové a výdajové strany státního rozpočtu, rozpočtového schodku a veřejného dluhu. Zvláštní zřetel bude kladen na efektivnost a způsob realizace konkrétních reformních opatření. Z provedené analýzy vyplynula úspěšnost predikcí u daně z příjmu fyzických osob, pojistného na sociální zabezpečení a výdaje na transfery obyvatelstvu. Oproti tomu nepřesně rozpočtovány byly daně z příjmu právnických osob, daň z přidané hodnoty a spotřební daně.