Hospodářské vztahy mezi Československem a Velkou Británií v letech 1945-1948 - Vacínová, Sandra; Kovář, Martin, 1965-; Švejdová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Bakalářská práce se zabývá analýzou hospodářských vztahů mezi Velkou Británií a Československem v letech 1945--1948 s důrazem na znárodnění a následujících jednání o náhradách. První kapitola popisuje politickou situaci VB a ČSR v tomto období a v následujících kapitolách se zabývá kulturními, politickými a hospodářskými vztahy, zejména půjčkou, kterou poskytla VB ČSR v roce 1945, a jejíž význam hrál určitou protiváhu v ekonomické pomoci od Sovětského svazu. Dále analyzuje vývoj jednání a nalezení řešení v případech mnichovského a válečného úvěru. Největší úlohu ve vztazích však sehrálo znárodnění majetku, jemuž se věnuje třetí kapitola. Britské investice v ČSR tvořily největší procento ze zahraničních investic vůbec, takže měla VB velký zájem na tom, dostat za ně náhradu. Tato kapitola se zabývá především vývojem v jednání velkých britských majetkových účastí, jako byly například Vítkovické železárny firmy Alliance Assurance Company nebo tukové závody firmy Unilever. Poslední kapitola je věnována náhledu těchto problémů optikou československého dobového tisku, zejména je zde kladen důraz na rozdílné interpretování některých událostí ve svobodném a komunistickém tisku.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses