Analýza spokojnosti zákazníkov so službami spoločnosti ODEVA, spol. s r.o. Lipany - Dolinská, Tatiana (2013)
Cieľom diplomovej práce je na základe dotazníkového výskumu zanalyzovať spokojnosť zákazníkov so službami spoločnosti ODEVA, spol. s r.o. Lipany. Dotazník bol zákazníkom zaslaný elektronickou poštou a údaje z neho boli spracované do grafov a tabuliek. Diplomová práca je rozdelená na dve časti. V teoretickej časti postupne definujem služby vo sfére výroby, kvalitu i zákazníka a jeho spokojnosť. Taktiež sa venujem dôvodom, prečo by firma mala monitorovať spokojnosť svojich zákazníkov a v závere tejto časti popisujem štandardný postup monitorovania a merania spokojnosti zákazníkov. Praktická časť sa zaoberá krátkou charakteristikou textilného a odevného priemyslu na Slovensku, ako i spoločnosti, v ktorej bol výskum vykonaný. Výstupy z výskumu sú podrobené analýze, na základe ktorej sú v závere práce navrhnuté odporúčania na zlepšenie poskytovaných služieb.