Vliv přímých zahraničních investic na ekonomickou úroveň Olomouckého kraje - Mathon, Ivo (2014)
Cílem diplomové práce je zjistit vliv přímých zahraničních investic na ekonomickou úroveň Olomouckého kraje. Vliv je zkoumán na základě vývoje vybraných ekonomických ukazatelů. Úvodní část diplomové práce se věnuje definici vybraných ekonomických ukazatelů. Mezi tyto ukazatele se řadí tradiční makroekonomické ukazatele, ale i ukazatele zachycující životní úroveň obyvatelstva v Olomouckém kraji. Dále se tato část zabývá systematizací přímých zahraničních investic a jejich teoretickým vymezením. Praktická část diplomové práce nejprve vymezuje zkoumaný region. Následně jsou provedeny analýzy vybraných ekonomických ukazatelů a přímých zahraničních investic. Závěrečná kapitola stanovuje vliv přímých zahraničních investic na ekonomickou úroveň Olomouckého kraje.