Analýza nominální a reálné konvergence zemí Visegrádské skupiny - Černý, Robert (2013)
Cílem práce je analýza nominální a reálné konvergence zemí Visegrádské skupiny k zemím EU-15. Pomocí zvoleného regresivního modelu lze konstatovat, že v letech 2004-2008 došlo k Beta - konvergenci zemí V4 k uskupení EU-15. To však neplatilo pro krizové období 2008-2012, ve kterém zaostávalo především Maďarsko. Byl dokázán pozitivní vztah reálné a nomi-nální konvergence, čímž se potvrdila platnost Balassa-Samuelsonova efektu pro země EU. Česká republika vykazovala vždy nižší cenovou hladinu, než by odpovídalo jejímu HDP na obyvatele, nicméně v čase se přibližovala k regresivní přímce. U ostatních zemí V4 byl za-znamenán opačný průběh. Během období 2004-2012 nejlépe plnila Maastrichtská konver-genční kritéria ze zemí V4 Česká republika, naopak nejhorší pozici mělo na konci sledované-ho období Maďarsko.