Identita mladých lidí v současné společnosti - Pospíšilová, Zuzana (2013)
Tato diplomová práce se týká mladých lidí, jejich hodnot, identity a problémů spojených s obdobím rané dospělosti. Hlavním cílem je postihnout hodnotovou orientaci mladých lidí a identifikovat příčiny odkládání dospělosti. V první části práce jsou zachycena teoretická východiska. Kromě vysvětlení pojmu identita je pozornost věnována zejména utváření osobnosti jedince a jeho dospívání. V druhé části jsou analyzována data získaná prostřednictvím dotazníkového šetření mezi mladými lidmi. Analýza dat je zaměřena na oblast rodiny, financí, vzdělání, hodnotové orientace a problematiku osamostatnění se. Přínosem práce je hlubší poznání mladých lidí z hlediska jejich identity.