Vzdělávací soustava v Libereckém kraji a její vazba na trh práce - Čermáková, Renáta; Kouřilová, Jana, 1960-; Květoň, Viktor, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem diplomové práce s názvem Vzdělávací soustava v Libereckém kraji a její vazba na trh práce je analyzovat vzdělávací soustavu a zjistit, zda struktura vzdělávací soustavy odpovídá potřebám trhu práce v Libereckém kraji. Vzhledem k většímu vlivu absolventů středních škol je práce zaměřena především na zkoumání absolventů středních škol a jejich situace na trhu práce. Práce je rozdělena do pěti kapitol. V první kapitole jsou popsány základní pojmy z oblasti vzdělávání a trhu práce. Druhá kapitola se zabývá vzdělávací soustavou v České republice. Je zde také přiblížena legislativa z oblasti vzdělávání a základní koncepční dokumenty. Další část se zabývá trhem práce v České republice a související legislativou. Čtvrtá kapitola je zaměřena na Liberecký kraj a popis vzdělávací soustavy v tomto kraji, včetně situace absolventů na trhu práce. Poslední kapitola se zabývá trhem práce v Libereckém kraji a na závěr je popsána situace absolventů na trhu práce v tomto kraji. Z analýzy vyplynulo, že struktura vzdělávací soustavy v Libereckém kraji příliš neodpovídá potřebám trhu práce. V případě uměleckých oborů je návaznost vzdělávací soustavy a trhu práce lepší, jde však o obory s nevelkým počtem absolventů. U oblíbených oborů jako administrativa, ekonomika a turismus je v Libereckém kraji absolventů přebytek.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses