Specifika podnikání v oblasti filmové produkce - Jíša, Zoran (2013)
Diplomová práce se zaměřuje v rámci specifik podnikání ve filmovém průmyslu na vymezení vybraných rizikových právních a finančních problematik, které tak představují podnikatelské riziko pro producenta celovečerního filmu, a zároveň na vymezení způsobů, jakým tato rizika minimalizovat. V práci se věnuji autorskému a dalším pramenů práv, jež jsou výchozími informačními zdroji pro mapování rizik v rámci hospodářské soutěže, tedy i ve filmovém průmyslu. Zároveň uvádím některé nástroje, které má producent možnost využít pro optimalizaci projektových procesů, k minimalizaci rizik a rovněž k maximalizaci ekonomického úspěchu s důrazem na jejich zajištění v přípravné fázi filmového projektu.