Minimální mzda v České republice a v Evropské unii. - Šmíd, Marek; Pavelka, Tomáš, 1975-; Janíčko, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou minimální mzdy v České republice a v Evropské unii. V teoretické části je popsána funkce a vývoj minimální mzdy, teoretické přístupy k minimální mzdě a na základě studií shrnuty argumenty pro a proti minimální mzdě. V praktické části je podroben analýze vývoj minimální mzdy na území České republiky od roku 1991 do současnosti. Poté je porovnána výše minimální mzdy v zemích EU. Posledním předmětem analýzy je vliv minimální mzdy na nezaměstnanost v České republice a chudobu v EU provedený za pomocí korelační analýzy. Bylo zjištěno, že v letech, kdy minimální mzda rostla rychleji než průměrná mzda, byla v České republice vyšší míra nezaměstnanosti a že ve státech s vyšší minimální mzdou pracuje měně lidí ohrožených chudobou.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses