Vliv financování systému zdravotní péče na jeho výkonnost - Rambousková, Jana (2013)
Hlavním tématem diplomové práce je výkonnost zdravotnického systému a jeho financování jako možný vliv na ni. Vychází ze studie Érica Tchouaketa a kol., jež hodnotí výkonnost zdravotnických systému 27 zemí OECD, závěry studie tvrdí, že mezi nejlépe hodnocené státy se řadí Austrálie, Finsko, Francie, Japonsko, Norsko a Švédsko, zatímco Česká republika výrazně zaostává a je zařazena mezi státy s limitovanou výkonností zdravotnického systému. Problematiku, kterou tato studie už neřeší, je důvod těchto rozdílů. Práce shrnuje způsoby financování zdravotnických systémů Finska, Norska a Švédska, které jsou následně srovnávány s Českou republikou. A dále se zabývá výkonností jako takovou, způsobem, jakým použitá studie měří výkonnost, a co výkonnost ovlivňuje