Nostrifikace vybraných báňských a hutních podniků v ČSR - Svoboda, Jakub (2014)
Diplomová práce pojednává o vlivu nostrifikační akce na konkrétní firmy báňského a hutního průmyslu v prvorepublikovém Československu. Cílem analýzy je prověřit hypotézu o nostrifikaci jako tzv. "klientelistické výměně stráží" na konkrétním případu tří největších báňských a hutních podniků prvorepublikového Československa. Nejprve je diskutován stav v odvětví báňského a hutní průmyslu jako celku, na to je stručně diskutována nostrifikace. Nakonec jsou analyzovány konkrétní podniky. Závěrečný názor vůči definované hypotéze je diskutován skrze v úvodu určenou sadu otázek.