Měnová reforma 1953 v Československu jako mnohovrstevný fenomén - Novotná, Kateřina (2013)
Diplomová práce se zabývá měnovou reformou provedenou v roce 1953 v Československu. Ústředním tématem je samotná reforma, která se měla vypořádat s pozůstatky předchozích nesocialistických režimů a zároveň řešit ekonomické problémy v Československu na počátku padesátých let minulého století. Práce dále analyzuje příčiny měnové reformy, její přípravu a organizaci. Další část se věnuje průběhu reformy a jejím dopadům v sociální, hospodářské, měnové i mezinárodní oblasti. Diplomová práce byla připravena s využitím archivních pramenů, dobových dokumentů, pramenů institucionální provenience, odborné literatury a publicistických zdrojů.