Význam a role Fondu pojištění vkladů - Jírů, Zdeněk (2013)
Diplomová práce se zabývá českým Fondem pojištění vkladů, tedy institucí vyplácející náhrady oprávněným osobám při krachu banky, stavební spořitelny nebo družstevní záložny. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. V té první, teoretické, se zaměřuje na ekonomické důvody existence systému pojištění vkladů a na různé možnosti nastavení konstrukčních prvků systému. Rovněž zmiňuje alternativy k povinnému pojištění vkladů. Druhá část práce se věnuje vývoji právních norem upravujících činnost Fondu pojištění vkladů od počátku jeho existence do současnosti. Poslední část diplomové práce obsahuje charakteristiku Fondu pojištění vkladů, popisuje jeho fungování a ukazuje praktické dopady legislativních změn uvedených ve druhé části práce.